Karczmy i restauracje

 

Kuchnia góralska jest to kuchnia, która rozwinęła się w Beskidach, Tatrach i na Podhalu. Do jej głównych skarbów należą wyroby z owczego mleka, kiszona kapusta i kwaśnica, różne kluski, kołacze i placki zwane moskalami.

 

Góralskie dania powinny być, jak góralski charakter – wyraziste, ostre i zdecydowane.

Poniżej kilka z nich:

Kwaśnica na żeberkach – gęsta zupa z kiszonej kapusty, z zasmażką. Można podawać ją z ziemniakami.

Bryjka z mąki razowej pszennej – proste danie z mąki i osolonej wody, o dość gęstej konsystencji. Po rozlaniu bryjki do miseczek, na środku należy zrobić wgłębienie i włożyć w nie łyżkę masła i łyżkę miodu.

Prażucha – gęsta potrawa z uprażonej mąki jęczmiennej i wody. Gotową masę należy przełożyć na talerze, polać stopionym boczkiem i posypać skwarkami. Podaje się ją z kwaśnym mlekiem.

Bombolki z miodem – ciasteczka drożdżowe oblane miodem

Herbata góralska – herbata z cukrem i spirytusem, idealna na rozgrzewkę.

 

 

Wróć do strony głównej!

Karczmy

Zapraszamy do skorzystania z oferty pobliskich Karczm i Restauracji, polecamy:

 

* Karczma Widokowa

*  Schronisko Smaków 

* Karczma Jędruś

* Karczma Śleboda

* Karczma Giewont

Proudly created with webwavecms.com

Nasz Adres:

 

ul. Skupniowa 24A

34-425 Biały Dunajec

Kontakt:

 

tel: +48 600 03 55 60