Zapraszamy do skorzystania z oferty pobliskich Karczm i Restauracji, polecamy:
* Karczma Widokowa
* Schronisko Smaków
* Karczma Jędruś
* Karczma Śleboda
* Karczma Giewont
Kuchnia góralska jest to kuchnia, która rozwinęła się w Beskidach, Tatrach i na Podhalu. Do jej głównych skarbów należą wyroby z owczego mleka, kiszona kapusta i kwaśnica, różne kluski, kołacze i placki zwane moskalami.
Góralskie dania powinny być, jak góralski charakter – wyraziste, ostre i zdecydowane.
Poniżej kilka z nich:
Kwaśnica na żeberkach – gęsta zupa z kiszonej kapusty, z zasmażką. Można podawać ją z ziemniakami.
Bryjka z mąki razowej pszennej – proste danie z mąki i osolonej wody, o dość gęstej konsystencji. Po rozlaniu bryjki do miseczek, na środku należy zrobić wgłębienie i włożyć w nie łyżkę masła i łyżkę miodu.
Prażucha – gęsta potrawa z uprażonej mąki jęczmiennej i wody. Gotową masę należy przełożyć na talerze, polać stopionym boczkiem i posypać skwarkami. Podaje się ją z kwaśnym mlekiem.
Bombolki z miodem – ciasteczka drożdżowe oblane miodem
Herbata góralska – herbata z cukrem i spirytusem, idealna na rozgrzewkę.
Kontakt:
tel: +48 600 03 55 60
Nasz Adres:
ul. Skupniowa 24A
34-425 Biały Dunajec
Proudly created with webwavecms.com